Вероніка Мильцева

старша юристка практики Технологій та Інвестицій Juscutum

Сучасний світ потребує все більше і більше розвитку інформаційних технологій, якій пронизують всі сфери людського життя. При цьому, можна сказати, що IT-спеціалісти з України здобули світове визнання своєї кваліфікації та експертизи. Українські розробники все частіше укладають договори з іноземними замовниками, і це вимагає ретельного вивчення правових аспектів, особливо в контексті інтелектуальної власності. У цій статті ми розглянемо ключові правові питання, які виникають при укладанні договорів між українськими IT-спеціалістами та іноземними замовниками, з фокусом на цінності та захисті інтелектуальної власності.

Інтелектуальна Власність: визначення і значення

Перш за все, важливо розуміти, що таке інтелектуальна власність і яка її роль у контексті IT-галузі. Інтелектуальна власність охоплює різноманітні об’єкти авторського права (код, малюнки, зображення, тощо), патенти, товарні знаки, та інші види прав, які захищають створені роботи та інновації. Для IT-компаній або ІТ-розробників, які працюють самі на себе, це особливо важливо, оскільки  саме інтелектуальна власність становить одну з найбільших цінностей в домовленостях з замовниками.

Розглянемо найпоширеніше питання інтелектуальної власності в ІТ: авторське право.

Авторське право – це форма інтелектуальної власності, що дозволяє авторам та особам мати певні майнові та немайнові права щодо обʼєктів авторського права, які вони створили та/або отримали права на них, протягом певного періоду часу, в більшій частині випадків протягом усього життя автора та 70 років після його смерті.

Авторами може бути виключно фізична особа, а володіти майновими та, в деяких юрисдикціях, немайновими правами можуть й юридичні особи.

До обʼєктів авторського права в ІТ відносяться: програмне забезпечення, бази даних, аудіовізуальні твори та інші обʼєкти.

Щодо таких обєктів існують майнові права інтелектуальної власності, як наприклад, право на використання обʼєкта авторського права будь-яким способом та без будь-яких обмежень; право на надання дозволу іншим на використання обʼєкта авторського права, тощо та немайнові права інтелектуальної власності, такі як право вимагати визнання свого авторства різними шляхами; право вимагати збереження цілісності твору, протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, тощо.  

Укладання договорів: основні пункти щодо інтелектуальної власності

При укладанні договорів з іноземними замовниками, IT-розробники повинні ретельно поставитись до питання, що саме з прав інтелектуальної власності вони передають іноземному замовнику. захист своєї інтелектуальної власності. Важливі пункти, які повинні бути враховані, включають:

·      права на роботи: визначення, кому належать права на роботи, які створюються під час виконання проекту.

·      передача прав: умови, за якими права на роботи можуть бути передані замовнику після завершення проекту.

·      конфіденційність: забезпечення конфіденційності інформації, особливо щодо технічних рішень і даних.

·      контроль якості: Механізми контролю якості та процедури затвердження результатів роботи.

Міжнародні аспекти: право договору і на що це впливає

Оскільки договори IT-компаній з іноземними замовниками мають міжнародний характер, важливо вивчити правові аспекти в країні замовника. Це може включати в себе вимоги щодо патентів, авторських прав і конфіденційності, які можуть відрізнятися від українського законодавства. Також, дуже часто, наприклад, з американськими замовниками останні вимагають застосування до договору права певного штату США та відповідно так званого режиму "work for hire". У випадку зазначеного режиму, авторські права на створену інтелектуальну власність (наприклад, програмний код) виникають не у його безпосереднього розробника, а у наймодавця або замовника роботи. Це означає, що наймодавець має всі права вже з моменту створення об’єкту права інтелектуальної власності.

Що зазвичай хочуть бачити замовники в договорах на IT розробку або послуги:

·      Відчуження майнових та немайнових (або їх обмеження) прав з моменту створення обʼєкта авторського права;

·      Включення в винагороду виконавця винагороди за створення обʼєктів авторського права та передачі прав на них;

·      Обовʼязок передати у виключну безкоштовну та по життєву ліцензію всі власні напрацювання, що були використані під час створення обʼєктів авторського права;

·      Обовʼязок безкоштовно доопрацювати обʼєкти авторського права;

·      Гарантію оригінальності обʼєктів авторського права та непорушення прав третіх осіб;

·      Зобовʼязання приймати участь у судових справах щодо захисту права інтелектуальної власності, що ви створили для замовника;

·      Інші обтяжуючі умови.

Звертаючи увагу на ці аспекти, аналізуючи їх та грамотно прописуючи їх в договорі можна максимально вигідно реалізувати свої права та подальше використання своїх розробок та творів. Такі речі можуть впливати на вчасну сплату інвойсів, використання власних напрацювань в портфоліо, вказівки щодо них на власному сайті та в LinkedIn, тощо.

Крім цього, є інші важливі аспекти створення об’єктів авторського права для іноземців, а саме:

·      Сплата податків в Україні;

·      Сплата податків та подання податкової звітності за кордоном;

·      Виконання вимог валютного законодавства в Україні;

·      Правильні договори з співробітниками та підрядниками;

·      Обережне використання open-source та permissive ліцензій.

Таким чином, укладання договорів між українськими IT спеціалістами та іноземними замовниками вимагає уважності до правових аспектів, зокрема інтелектуальної власності та права, що застосовується до договору. Правильно сконструйований договір може захистити права інтелектуальної власності та сприяти успішному співробітництву між сторонами.

30.9.2024
Військове право
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як краще оновити військово-облікові дані?
Читати
30.9.2024
Вирішення спорів
Розірвання шлюбу, якщо один з подружжя за кордоном
Читати
30.9.2024
Технології та інвестиції
Податкове право
Поточне оподаткування доходів від криптовалют в Україні
Читати
22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Бронювання працівників від мобілізації у 2024
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати